פודקאסט

16 בינואר 56 דק'

איך ממשיכים לחנך להומניזם אחרי ה-7 באוקטובר: עם עמרי שפרוני

דייט פוליטי פרק 11

עמרי שפרוני שרד את הטבח בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר אך איבד בו בני משפחה וחברים. בימים כתיקונם הוא עוסק בחינוך למנהיגות של נוער במכינה הקדם-צבאית ע"ש יצחק רבין. כיצד, אחרי השבר הנורא שחווה ותוך פעילותו הנמרצת למען החזרת החטופים, הוא ממשיך לחנך להומניזם - ומה השתנה בו? הגשה: נועם שוסטר אליאסי

03 בינואר 47 דק'

הומור ושכול: עם הקומיקאית והמחזאית מוריה זרחיה

דייט פוליטי פרק 10

מוריה זרחיה כותבת בדיחות לדב נבון, יניב ביטון וגם למגישת "דייט פוליטי" נועם שוסטר אליאסי. נוסף על הצגה סאטירית חדשה, היא הפכה לאחרונה ויראלית בזכות סרטונים שצילמה את אמא שלה - הגננת חמדה זרחיה - שרה לילדים. בן דודה של מוריה נרצח בפסטיבל נובה. איך משלבות בין הומור לעצב תהומי? מה מקומה של סאטירה עכשיו ומה ההבדל בינה לבין הסברה? נועם ומוריה לא שוכחות בין לבין כמובן לצחוק - על הכל. הפקה: אורי זר אביב, אול אין

28 בדצמבר 55 דק'

נאבקת על הנשמה שלנו: שיחה מעוררת השראה עם ד"ר יסמין אבו-פריחה

דייט פוליטי פרק 9

הרופאה יסמין אבו-פריחה, שהצילה נפשות רבות ב-7 באוקטובר, היא גם פעילה חברתית, יזמית מובילה ואחת הנשים המרשימות ביותר שאנחנו מכירים. שוחחנו איתה על המשמרת הגורלית שלה בשבת השחורה, על המלחמה על הערכים שלנו - וגם על הזהות שלה כישראלית בדואית שגדלה בין יהודים ושעדיין מחוברת גם לצד הפלסטיני שלה. מגישה: נועם שוסטר אליאסי. הפקה: אורי זר אביב, אול אין

10 בדצמבר 55 דק'

ויויאן סילבר צדקה: בנה יונתן התפטר מעבודתו כדי להמשיך את דרכה

דייט פוליטי פרק 8

יונתן זייגן הוא בנה של פעילת השלום המופלאה ומי שהייתה חברתנו הטובה ויויאן סילבר שנרצחה בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר. הוא מרבה לחייך מתוך האבל בו הוא שרוי ולא מתבייש לדבר על הצורך להמשיך את דרכה של אמו. בשיחה עם נועם הוא מספר על מי שהייתה עבורו ועבור רבים אחרים, יהודים וערבים כאחד, וכיצד היה לגדול עם מי שנחשבת לסמל של שלום בתוך מציאות כל כך אלימה.

22 בנובמבר 56 דק'

גורל משותף: מוחמד דראושה מתאבל על אחיינו הגיבור בתוך מציאות שהופכת גזענית יותר ויותר

דייט פוליטי פרק 7

עווד דראושה ז"ל היה פרמדיק שבחר להישאר במסיבה ברעים ב-7 באוקטובר כדי לנסות להציל נפשות - ולבסוף נרצח. דודו, מוחמד דראושה, מנהל אסטרטגיה בגבעת חביבה, מנכ"ל שותף לשעבר ביוזמות אברהם ופעיל למען חיים משותפים, מספר על הקושי להתאבל על אחיינו בתוך מציאות שהולכת ומקצינה מיום ליום ובכל זאת רואה תקווה באופק. מגישה: נועם שוסטר אליאסי. הפקה: אול אין, אורי זר אביב

14 בנובמבר 58 דק'

מתוך האימה: זיו שטהל מפיחה בנו תקווה

דייט פוליטי פרק 6

בשבת השחורה זיו שטהל הייתה נצורה בממ"ד בקיבוץ כפר עזה במשך 14 שעות. גם אחרי הטראומה הנוראית והאנשים שהכירה מילדות ושלא ישובו יותר, היא ממשיכה לחתור למציאת פתרון מדיני ומסרבת לאבד תקווה. שאלנו אותה על הדרך שלה. גם לנו יש מה ללמוד ממנה. הפקה: אול אין, אורי זר אביב

31 באוקטובר 63 דק'

מעוז ינון מפיח בנו תקווה

דייט פוליטי פרק 5

הוריו של מעוז ינון נרצחו בנתיב העשרה ב-7 באוקטובר. למרות זאת בוחר ינון להפיץ מסר של תקווה ושלום כפי שתמיד עשה, ומאז אסונו הנורא עושה זאת ביתר שאת. ינון הוא בעלים של אברהם הוסטל ואיש שעסוק כל חייו בקידום יוזמות של חיים משותפים בין יהודים לערבים. הוא מצליח לעורר בנו תקווה. מגישים: נועם שוסטר אליאסי, אורי זר אביב

28 בספטמבר 43 דק'

להיות ערבי בחגי תשרי

דייט פוליטי פרק 4

נועם ויעל מארחות את עו"ד אמל עוראבי, רכז תקשורת ערבית בקרן החדשה לישראל, מתכנן עירוני וגם מה שהוא מכנה בהומור "מומחה לענייני יהודים". ככה זה כשהיית "גוי של שבת" בבית מלון חרדי בטבריה. וגם: פינת הדייטים לקראת הסוף, שבה לנועם יש שאלה מסקרנת במיוחד

28 באוגוסט 43 דק'

מצב חירום: חינוך מחדש

דייט פוליטי פרק 3

יעל ונועם מארחות את מיכל סלע, מנכ״לית גבעת חביבה ומיוזמי "משמר החינוך הממלכתי" שהוקם ע"י מנהלים בחברה האזרחית. מה אפשר לעשות כדי לבלום את הפרטת החינוך הממלכתי לטובת התחזקותן של תוכניות חיצוניות שמחנכות את הילדים שלנו לחשוב כמו בן גביר? המצב מדאיג, אבל יש מה לעשות.

15 באוגוסט 35 דק'

תעשיית השקרים

דייט פוליטי פרק 2

בפרק השני של דייט פוליטי נועם ויעל נועם ויעל יורדות לעומקה של אחת המגמות המפחידות בחיים שלנו: פייק ניוז. אחיה שץ, מנכ״ל ׳פייק ריפורטר׳, מספר מה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה? איך חשיפה שלהם חשפה את השקרים של איראן? ואיך זה משפיע על המחאה נגד ההפיכה המשטרית?

07 באוגוסט 47 דק'

יש דמוקרטיה בלי כיבוש?

דייט פוליטי פרק 1

בפרק הראשון של דייט פוליטי נועם ויעל משתפות חוויות מהפגנה בה שתיהן נאמו בגישות שונות למדי. בפרק מתראיין פרופ' עירן הלפרין, מייסד מרכז אקורד, שמציג ממצאי מחקר חדש שבמרכזו השאלה: האם המחאה כיום מסוגלת להכיל שאלות מורכבות וסוגיות מעוררות מחלוקת דוגמת הכיבוש?

14 בנובמבר 41 דקות

החיים תחת כיבוש: "אנחנו מקבלים מים רק כמה שעות בשבוע"

"מה זה משנה" פרק 6

יש מילה אחת שאסור לומר בישראל של שנת 2022: כיבוש. בפרק הזה נדבר לעומק על המשטר הצבאי שמפעילה ישראל בשטחי הגדה המערבית. נבחן את מציאות החיים הקשה שמתקיימת במרחק כל כך קטן מאיתנו. הרי מי שמאזין לפרק הזה בכפר סבא, פתח תקווה, עפולה או בית שאן – עושה את זה במרחק קילומטרים ספורים ממציאות אחרת לגמרי.

30 בספטמבר 31 דקות

חיים (לא) משותפים: "כשמתחולל משבר ביטחוני – נוצר נתק טוטאלי"

"מה זה משנה" פרק 5

ייתכן שהתקווה לחיים משותפים בין אזרחי ישראל היהודים והערבים הפכה בעצמה לקורבן במהומות מאי 2021. בפרק זה ננסה להבין כיצד הגענו לנקודת השבר הזאת וכיצד ניתן להתגבר עליה. נרד לעומקו של רעיון החיים המשותפים בין יהודים וערבים בישראל – ונשמע את האנשים שפועלים לבנות אותם, בצעדים קטנים ועדינים, ומלאי תקווה.

22 בספטמבר 31 דקות

גזענות: "יש היררכיה בין מיעוטים – אלו שעוברים מסך ואלו שלא"

"מה זה משנה" פרק 4

אף אחד לא חושב על עצמו שהוא גזען, ובכל זאת, הגזענות בחברה הישראלית חיה ונושמת. איך נראים החיים בצד שחווה את הגזענות? מה הן הדרכים החמקמקות שבהן היא באה לידי ביטוי? ומה הם המבנים החברתיים שמניעים את הגזענות ומשמרים אותה?

14 בספטמבר 37 דקות

"הדרת הנשים בעלייה בעשור האחרון"

"מה זה משנה" פרק 3

הפרדה בין נשים לגברים באוטובוסים, מסלולי לימוד מופרדים באקדמיה, איסור על הופעות נשים מול חיילי צה"ל – אם פעם חשבנו שאלה תופעות זניחות, היום כבר אי אפשר להתעלם מהדרת נשים בישראל. בפרק השלישי של "מה זה משנה?" ניסינו להבין כיצד הדרת הנשים חלחלה לכל כך הרבה חלקים בחברה הישראלית

21 באוגוסט 29 דקות

מתי נמות? תלוי איפה אנחנו גרים

"מה זה משנה" פרק 2

מה הסיבה לפער הגדול בתוחלת החיים בין תושבי רעננה או גבעתיים לבין תושבי רהט, באר שבע, או ג'סר א-זרקא? מדוע ככל שמתרחקים מאזור המרכז, זמני ההמתנה לרופאים מתארכים, והפערים באיכות שירותי הרפואה גדלים? האם זה כורח המציאות ששיעור הרופאים ל-1,000 נפש בצפון עומד על כמחצית משיעורם בתל אביב?

17 באוגוסט 24 דקות

משבר הכפרים בנגב: לא חוקי או לא מוכר – מה ההבדל ומה זה משנה?

"מה זה משנה" פרק 1

37 כפרים בדואים לא מוכרים עומדים בשנים האחרונות במרכז אחד המאבקים הפוליטיים החריפים ביותר בארץ. בזמן שתושבי הכפרים הלא מוכרים הולכים ונדחקים מאדמותיהם, נשמעים ברקע קולות שהם בכלל משתלטים על אדמות מדינה. נסענו לנגב, כדי להביא את הקולות והסיפורים, ולנסות למצוא תשובה.

20 באוקטובר 13 דקות

העיר האזורית

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 6

בסדרת הפרקים של פודקאסט המא"ה דיברנו על פערים בין תצורות התיישבות שונות, על פערים בין אוכלוסיות וגם על הניסיונות לצמצם את אותם פערים. הפרק הפעם מזמין לחשיבה מסוג חדש. ד"ר בתיה רודד, תושבת ערד מסתכלת על ארגון מחדש של המרחב המוניציפלי באופן שיוכל לצמצם את הפערים, לחזק שותפות אזורית, ולהגדיל את ההון המקומי.

13 באוקטובר 15 דקות

עירוניות טובה וכלכלה מקומית מקיימת

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 5

מה ההבדל בין עיר קלאסית שמתהווה באופן טבעי לעומת עיר שקמה בצורה מלאכותית? ואיך זה קשור ליצירת חיים עירוניים, תוססים ומשגשגים? בפרק זה ד"ר יצחק (קיקי) אהרנוביץ', חבר במרכז מנדל למנהיגות מדבר על עירוניות טובה, על כלכלה מקומית מקיימת, ועל החשיבות באינטראקציות אנושיות וכלכליות באותו אזור.

06 באוקטובר 13 דקות

אנחנו לא חיים על אי בודד

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 4

לכל ישוב צרכים משלו וסדר עדיפויות שונה, אז מה יכול להיות היתרון בהסתכלות אזורית? בפרק הפעם אסתר עקיבא מקיבוץ סעד, המנהלת שותפות אזורית לקידום חינוך מדעי בנגב, מציעה הסתכלות אזוריות חדשה, שצומחת מתוך שותפות של רשויות בנגב ואקטיביזם אזרחי, ומתבססת על הכוחות והמשאבים המקומיים.

29 בספטמבר 14 דקות

קו כחול של עוני

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 3

הפעם יוסוף אבו ג'עפר, גזבר לשעבר במועצה המקומית חורה וגזבר איגוד ערים נגב מזרחי, מדבר על רשויות שנהנות מארנונה של מתקנים ממשלתיים לעומת רשויות שצריכות להסתפק ב"מענקי האיזון" שהממשלה מקצה, שלא מאפשרים להן חופש ועצמאות.

05 בספטמבר 24 דקות

ביצי זהב מחוץ לירוחם

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 2

אורי ליברטי, ממקימי ומובילי פורום תושבי ירוחם לצדק חלוקתי ותכנון אזורי, מספר את סיפור המאבק של התושבים להרחבת שטחי השיפוט של ירוחם בדרישה לצדק חלוקתי. אורי לוקח אותנו שלב אחר שלב, מדו"ח מבקר המדינה המצביע על עיוותים קשים בחלוקת העושר האזורי, דרך ההתארגנות של התושבים, הקמת ועדת הגבולות ועד השינוי המיוחל.

04 בספטמבר 15 דקות

גלגוליו ההיסטוריים של אי הצדק החלוקתי

פודקאסט המא"ה – מרחב אזורי הוגן | פרק 1

איציק קריספל, יזם חברתי ומנהל האגף לפיתוח כלכלי בעיריית אופקים, על הדרך בה הקצו את הקרקעות בראשית דרכה של המדינה, וכיצד היא משפיעה על חלוקת המשאבים מאז ועד היום. נגענו בסיבות להקמתן של עיירות הפיתוח לצד המועצות האזוריות, ובפערים ביניהן בבעלות על משאבי הקרקע.

ראו עוד