בשבועות האחרונים, כשנראה שמדינת ישראל נמצאת כבר עם רגל אחת מעל התהום, אני כל הזמן נשאל מה הקרן החדשה לישראל עושה עכשיו? ובצדק, אין שאלה חשובה יותר לשאול כרגע כל אזרח במדינה. מי שיבחר לשבת בחיבוק ידיים עלול למצוא את עצמו במציאות שבה כל התשתיות ששומרות את ישראל כמדינה מודרנית קורסות. ועל דמוקרטיה לא יהיה מה לדבר בכלל.
יחד עם זאת, כשלא מדברים על הפרט אלא על הקרן החדשה לישראל יש לשאול שאלה דומה ועם זאת שונה מהותית: לא מה היא עושה היום, אלא מה עשתה עד היום? תפקידם המרכזי של ארגונים כמונו הוא להקים ולחזק את המנגנונים, התשתיות והגופים שפועלים כעת אל מול האיומים על הדמוקרטיה הישראלית. אילו הקרן החדשה לישראל הייתה מתעוררת רק עכשיו ושואלת את עצמה מה תפקידה, לרובנו במחנה הדמוקרטי כבר לא היה נותר הרבה על מה להילחם כאן…
נוסף על המאבק היומיומי ומעבר למתן מענקים חירומיים ופעולת השטח של שתיל, ההשקעה שלנו מתמקדת בעיקרה באסטרטגיה לטווח ארוך. שכן, היתרון היחסי שלנו כקרן הוא בפעולות שמלכתחילה מאפשרות את המאבק שאנו רואים היום. פעולות שלוקחות בחשבון גם את היום שאחריו. כמו מה למשל? הנה מספר דוגמאות:

יש מי שיסייע להם כשיעצרו אותם על מחאה נגד שחיתות שלטונית. צילום: תומר נויברג / פלאש90
1. חיזקנו את תשתיות המחנה הדמוקרטי
כל מחנה אזרחי זקוק לרעיונות, מנהיגות, מנגנונים לקמפיינים והנעת אנשים.
א. בשנים האחרונות הקרן השקיעה בתנועות חברתיות שהניעו קהלים גדולים ובגופים שיודעים להעביר מידע בצורה אפקטיבית ולגייס אזרחים ואזרחיות לפעולה. גופים דוגמת עומדים ביחד, זזים, ארגון מחזקים ורבים אחרים. אלו כוחות שבלעדיהם היה קשה מאוד להיאבק היום יחד ככוח גדול.
ב. השקענו במכוני חשיבה, רעיונות ומדיניות.
הקרן משקיעה בגופים אסטרטגיים שעובדים עם מנהיגוּת המחאה, לצד גורמים בזירה הפוליטית דוגמת קרן ברל כצנלסון ואידאה – כדי לחדד מסרים ולדייק את הפעולות הנדרשות להנעת המחנה קדימה. אנחנו כאן כדי לייצר אלטרנטיבה. ראיתם אולי וידאו שפישט והסביר מה עומד מאחורי מהלך נכלולי כזה או אחר? ייתכן שהקרן הייתה שם כדי לסייע.
2. הקמנו מערך הגנה על מפגינים ופעילים
עם הקמת הממשלה הזו ומתוך הניסיון שלנו ולמידה ממאבקים בעולם, צפינו מראש שיתרחש גם אצלנו ניסיון לדה-לגיטימציה ופגיעה ביכולתם של פעילים להוביל מחאה. לכן הקמנו את מערך ההגנה שמורכב ממשפטנים, קמפיינרים ומומחי פעילות ציבורית. חברים בו מספר ארגונים מתחומים שונים, בהם הקרן למגיני זכויות אדם (קז"א) שמסייעת לפעילים בשטח ופייק ריפורטר שפועל בזירת המדיה הדיגיטלית וחושף דיסאינפורמציה ושקרים ברשת. כל המערך הזה קיים כדי לתמוך בפעילים ובארגונים העומדים בחזית המאבק. הוא עוקב אחרי אלימות משטרית, חושף שקרים ברשת ואף מסייע לייצג פעילים שנעצרים על כך שהשתתפו בהפגנות. מערך ההגנה מאפשר לכל אחד ואחת מאיתנו לפעול, למחות ולהתבטא ללא פחד.
3. תמכנו בחוד החנית של ההגנה המשפטית על ישראל
הקרן תומכת ובונה מיום היווסדה ארגונים שמומחיותם לאתגר משפטית את אלו המבקשים לפגוע בזכויות אדם ואזרח. בראשם ארגון הדגל שלנו, האגודה לזכויות האזרח. אל מול גלי החוקים והפעולות הבלתי-חוקיות שמובילה הממשלה יהיו האגודה, לצד ארגונים נוספים, קו ההגנה האחרון.
ואתם יודעים מה, גם הקשר אתכם ואתכן – עשרות אלפי תומכי הקרן החדשה לישראל – הוא תשתית חשובה להמשך קיום הפעולות שלשמן נוסדה הקרן. היינו כאן לפני שעת החירום הנוראה הזאת ונישאר גם אחריה לאתגר הבא. עד אז עליכם להתמקד בכאן ועכשיו, לא לפחד כלל, לצאת ולפעול. אנחנו כאן.
בסולידריות,
מיקי גיצין
מנכ"ל הקרן החדשה לישראל
*טקסט זה נשלח במקור לעשרות אלפי מנויי ניוזלטר הקרן החדשה לישראל. רוצים ורוצות גם? להרשמה לחצו כאן
שתפו את הכתבה