לקראת הוועידה הביטחונית-מדינית שנקיים ב-16 בספטמבר בשיתוף עיתון "הארץ" וקרן ברל כצנלסון, נפגשנו עם ד"ר עומר צנעני שישתתף בה ושמוביל את היחידה המדינית-ביטחונית המשותפת לקרן ברל כצנלסון ומכון מיתווים.
עומר הוא סא״ל במיל׳ ובעברו שירות ארוך בצה״ל כחוקר מודיעין ואסטרטג. במשך שנים הוא עוסק בנושאי ביטחון לאומי ובפרט בזירת הסכסוך הישראלי פלסטיני והיה מעורב בגיבוש עמדות אסטרטגיות בצה״ל, בתכנון מדיני במשרד החוץ ועוד.
שלום עומר, בשלב זה נתניהו מוביל כמעט לבדו את המדיניות הישראלית בנוגע למלחמה. ראינו את זה עם העברת החלטת הקבינט שהכריעה לא לצאת מציר פילדלפי בניגוד לעמדת מערכת הביטחון ושר הביטחון. איך אתה מפרש את ההתנהלות הזאת?
"אחת הבעיות הגדולות עליה מצביעה "היוזמה הישראלית" היא שנתניהו מנהל את המלחמה כהמשך ניהול הסכסוך, רק בעוצמה גבוהה. זו דרכו לאורך הקריירה הפוליטית שלו והוא עושה זאת כדי להימנע עד כמה שניתן מעניינים מדיניים ואסטרטגיים שעשויים למתן את הסכסוך. המצב הרצוי לו הוא מלחמת נצח עם מרכיב צבאי בלבד, ללא כל אופק מדיני. המצב הזה בתורו משמש גם כר פורה לרעיונות משיחיים של הימין. ככל שאנחנו ממשיכים לדבר על ציר פילדלפי, נצרים או רפיח בנפרד, ולא בתמונה הכוללת, אנחנו משרתים אותו ואת דרכו".
האם נתניהו פועל כך פשוט כדי להשאר על כסאו, או ממניעים אידאולוגיים שלו ושל שותפיו המשיחיים?
"זה בעיקר לא ממש משנה. משנה מבחן התוצאה, ושם הוא מאפשר לסמוטריץ׳ לבצע סיפוח חסר תקדים בגדה, לבן גביר להפיץ כלי נשק ולעלות להר הבית, ולמתנחלים להמשיך להלהיט את הגזרה עם טרור יהודי ופוגרומים. לא משנה מה האידאולוגיה, לא משנה המניע, משנה התוצאה. נתניהו לא יכול להסתתר מאחרי התירוץ הקואליציוני. הוא לא נגרר. הוא מגיע בדיוק לאן שהוא הולך, ומוליך את כולנו".
אם כבר העלנו את הגדה, אז בשבוע האחרון ראינו שלוש מכוניות תופת, מחבל מתאבד בתל אביב, ופעילות הולכת ומתגברת בשטחים. כיצד ישראל יכולה להתמודד עם איחוד הזירות המתהווה, הלוא היא הפנטזיה של סינוואר כשיצא לבצע את טבח השבעה באוקטובר?
"קודם כל -מהיום הראשון היה ברור שהגדה הולכת להתלקחות, בעיקר כל עוד אין פתרון היום שאחרי. זו האסטרטגיה והאינטרס של סינוואר, והוא חולק אותו עם חלקים בממשלה לצערי. גם במקרה שצה״ל מנסה לשים מכסה על הסיר המבעבע הזה ולהכיל את האלימות, יש מאמץ נגדי: מה שבן גביר עושה בהר הבית ועידוד הפרעות בשטחים, באור ירוק מהממשלה, מעצים את התסיסה פיצוץ שם יביא איתו כאוס שקשה להעריך את עוצמתו".
אנחנו שומעים לא מעט טענות על "השכונה שלנו", שמחייבת כוח, יש האומרים אפילו חיים נצחיים על החרב. מצד שני אנחנו רואים את הגבולות הארוכים עם מצרים וירדן.
"מלחמת יום הכיפורים פרצה אחרי מלחמת ששת הימים, אחת מתצוגות העוצמה הגדולות במזה״ת. בכל זאת מצרים יזמה את היציאה ל״מלחמת אוקטובר״. גם חמאס ביצע את השבעה באוקטובר כשהוא מודע להרס חסר התקדים שישראל תמטיר על עזה".
"מאזן יכולות לא מביא ביטחון ושלום. צריך איזון, מלחמה צריכה להיות המשך המדיניות באמצעים אחרים, ומדיניות היא במידה מסויימת המשך המלחמה באמצעים אחרים. הסכם השלום עם מצרים מחזיק כמעט 50 שנה. אפילו כשעלה מוחמד מורסי מהאחים המוסלמים, מהלך שהטריד מאד כל מי שעוסק באסטרטגיה מזרח תיכונית, הוא פתח את נאומו הראשון ואמר שהוא לא הולך לפגוע בהסכם השלום עם ישראל כי זה אינטרס עליון של מצרים. שותפות האינטרסים היא המפתח".
חלקים בציבוריות הישראלית מציבים משוואה של השבת חטופים או "ניצחון מוחלט" שלכאורה ישיב את הביטחון באופן קבוע ומוחלט. האם זו משוואה נכונה?
"לפני כמה חודשים היינו 'כפסע מניצחון'. אתמול נתניהו אמר שידרשו עשרות שנים. פעם זו היתה רפיח וארבעת הגדודים ועכשיו זה ציר פילדלפי. אין הכרעה של ארגון טרור במהלומה צבאית בלבד, ללא אלטרנטיבה שלטונית ורעיונית לשני מיליון פלסטינים. אין דה-רדיקליזציה רק בכוח. חייבים ליצר יסוד מדיני, חינוכי, חזון אלטרנטיבי.
לא בכדי כל מערכת הביטחון מתנגדת לעמדת נתניהו. גם שם מבינים היטב שהחזרת החטופים היא קודם כל השבת הביטחון לישראל. המלחמה הזו חייבת להיפסק ועסקת הטופים היא הדרך לסיים אותה. זו הדרך להתחיל את הריפוי לו החברה הישראלית זקוקה, ואיתו תהליך התמתנות כולל. זה פשוט מפריע לחזון של נתניהו ושותפיו".
איך אתה רואה את ישראל והמזה״ת בעוד חמש או עשר שנים?
"עומדות בפנינו שתי ברירות. קשה להעריך את הפרטים המדוייקים כמובן, אבל זה או להמשיך על ציר הפונדמנטליזם, שיביא ככל הנראה למלחמה בעוצמה ומשך שלא ראינו בהיסטוריה הישראלית יחד עם קריסת מעמד ישראל בעולם, או לפנות לציר של התמתנות, שיחזק גורמים מתונים כמו הרשות ומדינות שכנות מחוץ לציר האיראני וככה למנוע מאיראן לעמוד על גבולותינו. איראן לא מצליחה להשפיע על מדינות מתונות חזקות. ההשפעה שלה ניכרת במדינות מפורקות בהן הפונדמנטליזם עלה. הנשק הכי טוב נגד זה הוא הסכמים, שת״פ, מתינות ופשרות".
הוועידה הביטחונית-מדינית תתקיים ביום שני, 16 בספטמבר, בין השעות 08:30-16:30 באולם צוקר בהיכל התרבות בתל אביב – בשיתוף עיתון "הארץ" והיחידה הביטחונית-מדינית בקרן ברל כצנלסון. הכרטיסים אזלו, אך תוכלו לצפות בה ב-16 בספטמבר בשידור חי בעמוד זה באתר הארץ.
נציג אלטרנטיבות ביטחוניות ומדיניות, נקיים דיון מעמיק באתגרים ובסיכונים הביטחוניים העומדים בפני ישראל, הפלסטינים ומדינות האזור, נדון בהזדמנויות לקידום שלום ויציבות ונפתח המלצות וקידום שיתופי פעולה בינלאומיים.
בין המשתתפים בוועידה: ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה יאיר לפיד, אלוף במיל' יאיר גולן יו"ר הדמוקרטים וסגן הרמטכ"ל לשעבר, יו"ר רע"מ ד"ר מנסור עבאס, ח"כ לשעבר קסניה סבטלובה מנכ״לית עמותת ROPES לשת"פ אזורי, נשיאת הקרן החדשה לישראל רחל ליאל ורבות ורבים נוספים.
שתפו את הכתבה