ל
ת
ר
ו
ם

תרומתך לקרן החדשה לישראל מקדמת מציאות דמוקרטית, שוויונית וצודקת יותר.

כל תרומה מסייעת לנו להמשיך לפעול למען ערכי הקרן. רק ביחד נתרום להגשמת עתיד טוב יותר עבור כולנו.

כיצד אנחנו פועלים

חדשות

כנס חיפה השלישי: החברה הערבית היא חלק מהפתרון – לא הבעיה

צוות הקרן החדשה לישראל

15 במאי, 2025

מאות משתתפות ומשתתפים הגיעו מכל רחבי הארץ ליום של שיח נוקב, אישי ופוליטי, סביב שאלות של שייכות, ייצוג, זהות ושותפות בין יהודים וערבים במדינה בצל המלחמה הבלתי נגמרת

מאות משתתפים, מפוליטיקאים ומנהיגי ציבור ופעילים, ועד סטודנטים, אנשי אקדמיה ונציגות החברה האזרחית. צילום: גלעד קוולרצ'יק

ביום שלישי קיימנו את הכנס השלישי לפוליטיקה ולחברה הערבית בישראל בשיתוף "הארץ", המרכז היהודי-ערבי באוניברסיטת חיפה, ארגון קאדיא ומרכז אמאן. מאות משתתפות ומשתתפים מילאו את אולם הכט היפהפה – מפוליטיקאים ומנהיגי ציבור ופעילים, ועד סטודנטים, אנשי אקדמיה ונציגות החברה האזרחית. בשנה סוערת במיוחד, הכנס שימש במה משמעותית לשיח פתוח, ביקורתי ומורכב על המקום של האזרחים הערבים בישראל – על זהות, שייכות, ייצוג פוליטי, חופש ביטוי, וחיים משותפים בצל מלחמה שלא נגמרת.

האירוע התנהל באווירה טעונה אך מעוררת השראה, תוך התמודדות עם סוגיות לא פשוטות: השתיקה הציבורית סביב הרג חפים מפשע, האלימות והפשיעה המשתוללת, התחושות של ניכור, הדרה, והיעדר שייכות – מצד אחד; ומצד שני – קריאה להנהגה אמיצה, לחיזוק החברה האזרחית הערבית, ולבניית שותפות חדשה ואמיתית בין יהודים לערבים בישראל.

"זהו הכנס החשוב בישראל" – מו"ל "הארץ" עמוס שוקן בפתיחת כנס חיפה השלישי לפוליטיקה והחברה הערבית בישראל. צילום: גלעד קוולרצ'יק

שניים מהנאומים המרכזיים – של פידא נערה טבעוני ושל נסרין חדאד חג' יחיא – הצליחו לזקק את לב הכנס ולהפוך אותו לאירוע שנוגע בלב ובשכל גם יחד.

נסרין, סגנית נשיאת הקרן, דיברה בכנות על הפיצול הזהותי שחווים ערביי ישראל, במיוחד בתקופה שבה "הגבולות בין פוליטיקה לפחד מיטשטשים". היא שיתפה על 500 בני משפחתה בעזה, שרבים מהם נפגעו מההרס והאלימות, ועל החיים שלה כאן בישראל – והזהות הכפולה שדורשת אחריות כפולה.

"זה לא סתירה – זו הזהות שלי," אמרה. "ומתוכה אנחנו חייבים לפעול: למען שתי החברות, למען שני העמים, ולמען סיום המלחמה והשבת כל החטופים."

נסרין הדגישה כי בלי שותפות פוליטית אמיצה בין המחנה הדמוקרטי לבין המפלגות הערביות, לא תיתכן דמוקרטיה אמיתית. היא קראה למנהיגי המרכז והשמאל "להפסיק להתחבא מאחורי ניסוחים", ולומר את הדברים בבירור: "בלי ערבים – אין דמוקרטיה."

בפתח דבריה, פידא נערה טבעוני שיתפה את סיפורה האישי – התמודדותה עם מחלת הסרטן וההכרה שהמאבק לחיים מתרחש גם במרחב הציבורי, לא פחות מאשר בגוף הפרטי. "אנו נאבקות לא רק למען החיים האישיים שלנו, אלא גם למען החיים של אחרים. כאן טמונה המהות החברתית של קיום משותף."

פידא הציגה את נסיג' (רקמה בערבית) – מיזם דגל של הקרן ושתיל לחיזוק החברה האזרחית הפלסטינית בישראל – אשר מבקש לרקום רשת תמיכה עמוקה בין יוזמות, מנהיגים וקהילות. "אנחנו לא רק מגיבים למציאות – אנחנו בונים אותה. יום אחרי יום. זו הדרך שלנו לשרוד, זו הדרך שלנו לשנות."

לצד הנאומים נערכו פאנלים שעסקו בזהות ובשייכות, בפערים החברתיים-כלכליים, בחופש הביטוי המאוים, ובצורך הדחוף לחזק את החברה הערבית מתוך עצמה – אבל גם דרך בריתות רחבות עם גורמים יהודיים ששותפים לערכים של שוויון, חירות וצדק.

יאיר גולן הדגיש את החשיבות של השתתפות פוליטית ערבית, וציין כי "כשערבים לא מצביעים – הכהניזם עולה. זה כל הסיפור. כל מי שמאמין בדמוקרטיה חייב לעודד השתתפות פוליטית ערבית."

מנסור עבאס אמר ש"החברה הערבית לא תוכל לקדם את עצמה אם תמשיך לעסוק רק בביקורת. אנחנו צריכים להיות גם חלק מהפתרון. הדרך לשותפות עוברת דרך אחריות." הוא קרא להפסיק להתייחס לחברה הערבית כאל גוף מגיב בלבד, ולעבור לפעולה יזומה, בעיקר בזירה הפוליטית והאזרחית.

מנסור עבאס בשיחה עם עורך "הארץ" אלוף בן. צילום: גלעד קוולרצ'יק

ח"כ אחמד טיבי הביע ביקורת על הדרת הערבים מהפוליטיקה, ואמר: "מי שמדיר את הערבים מהפוליטיקה – מדיר את האפשרות לשלום ולצדק. הערבים לא ילדי אורחים. זו הארץ שלנו, זו השפה שלנו, זו גם הממשלה שלנו."

ח"כ נעמה לזימי שכינתה את האירוע "ועידה של תקווה" קראה לשיתוף פעולה אמיץ בין השמאל היהודי לחברה הערבית, והדגישה: "אין שמאל בלי ערבים, ואין שוויון בלי מאבק אמיתי נגד גזענות. הגיע הזמן שמפלגות השמאל יפסיקו לרקוד עם עצמם ויסתכלו החוצה."

קראה לשיתוף פעולה אמיץ בין השמאל היהודי לחברה הערבית. ח"כ נעמה לזימי. צילום: גלעד קוולרצ'יק

ח"כ איימן עודה הדגיש את הצורך בהשתתפות פעילה של הציבור הערבי במוקדי ההשפעה, ואמר: "הבעיה היא לא החברה הערבית – אלא השיטה שמנציחה אפליה. אם לא נהיה בתוך מוקדי ההשפעה, נישאר לנאום על מדרגות הכנסת."

עו"ד אמל עוראבי סיפק מונולוג אישי מבריק וכהרגלו משעשע לא פחות משהוא נוקב.

הכנס חידד את המסקנה המרכזית: הציבור הערבי הוא לא שוליים. הוא מרכז. והמרכז הזה דורש – וראוי – להשפעה, למעמד, ולהכרה. העתיד של ישראל תלוי בעתידם של פלסטינים אזרחי ישראל. קיראו עוד בעמוד סיקור הכנס באתר "הארץ".

הקרן החדשה לישראל גאה להקשיב, לחזק, להשקיע ולפעול יחד עם קהילות ואנשים שמבקשים ויוצרים מציאות אחרת. לא רק לדמיין עתיד טוב יותר – אלא לבנות אותו, כאן ועכשיו.

שתפו את הכתבה

הרשמו לניוזלטר הקרן

הירשמו עכשיו לחדשות הקרן וקבלו עדכונים מחזית המאבקים האזרחיים, הצלחות והישגים ואת מה שלא תמיד מגיע לתקשורת הממוסדת. קחו חלק פעיל במאבק על שמירת וחיזוק אופייה הדמוקרטי של ישראל