ל
ת
ר
ו
ם

תרומתך לקרן החדשה לישראל מקדמת מציאות דמוקרטית, שוויונית וצודקת יותר.

כל תרומה מסייעת לנו להמשיך לפעול למען ערכי הקרן. רק ביחד נתרום להגשמת עתיד טוב יותר עבור כולנו.

כיצד אנחנו פועלים

חדשות

תירמו לייסוד פרס ויויאן סילבר ז"ל

30 באפריל, 2024

זה הזמן לתרום להקמת פרס ויויאן סילבר שנועד להבטיח את המשך המורשת שלה, של אקטיביזם, עמידות ותקווה. מפעל חייה הוא דוגמה לכוחה של מנהיגות ומגדלור לנשים מכל הגילאים והרקעים.

אשת השלום ויויאן סילבר ז"ל

תירמו עכשיו לייסוד הפרס על שם ויויאן סילבר ז"ל.

אנו מזמינים אותך לתרום לייסודו של פרס ויויאן סילבר ובכך להצטרף אלינו בקידום החזון והמורשת שלה.

משפחתה של ויויאן סילבר, בשיתוף חברים ושותפים לדרך, מכריזים על ייסוד "פרס ויויאן סילבר", שיוענק אחת לשנה לשתי נשים, יהודיה ופלסטינית, הפועלות באופן משמעותי באחד התחומים המגלמים את ערכיה ופועלה של ויויאן בימי חייה:

  1. בניית שותפות בין יהודים וערבים בישראל.
  2. כינון שלום בין ישראל לפלסטין.
  3. קידום נשים לעמדות השפעה והנהגה.

במשך יותר מחמישה עשורים ויויאן הקדישה את מרצה ומשאביה ליצירת מרחבים משותפים המבוססים על כבוד, הדדיות ושותפות. היו לה חושים חדים ולב פתוח שעזרו לה לטפח שוויון בין גברים ונשים ובין יהודים וערבים בתוך ישראל, ולקדם באופן נחוש פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני ושלום אזורי.

מפעל חייה הוא דוגמה לכוחה של מנהיגות ומגדלור לנשים מכל הגילאים והרקעים. פרס ויויאן סילבר נועד להבטיח את המשך המורשת שלה, של אקטיביזם, עמידות ותקווה.

ויויאן סילבר נרצחה בשבעה באוקטובר 2023 על ידי מחבלים בביתה בקיבוץ בארי. היא התחבאה בממ"ד, אך ביתה נשרף והיא בתוכו. שרידיה נמצאו רק כחודש לאחר מכן ובתקופה הזו היא הוגדרה כחטופה.

ויויאן סילבר ז"ל

ויויאן סילבר נולדה בוויניפג, קנדה ב-1949 והפכה עוד בנעוריה לפעילה פמיניסטית וחברה בתנועות ציוניות אנטי-מלחמתיות בצפון אמריקה. היא הצטרפה לגרעין של תנועת "הבונים" ויחד עם חבריה היגרה לישראל והקימה מחדש את קיבוץ גזר ב-1974.

ויויאן נעשתה למזכירת הקיבוץ בעידן בו רק נשים ספורות איישו משרה זו בתנועה הקיבוצית. עובדה זו עודדה אותה להתעמק ולפעול לשינוי בסוגיית השוויון המגדרי בתנועה הקיבוצית. היא חקרה וערכה ספר בנושא והקימה את המדור לשוויון בין המינים בתנועה הקיבוצית – מהלך שהצליח למרות התנגדות עיקשת מצד חלקים בתנועה.

לאחר שעברה עם משפחתה לקיבוץ בארי ב-1990, היא העמיקה את המחויבות שלה לערך השוויון והחלה לפעול ולקדם עשייה בין-תרבותית, בין-מעמדית ודו-לאומית. היא מונתה למנכ"לית של מכון הנגב לאסטרטגיות של שלום ופיתוח (NISPED). המכון הוביל בזמנו, בין השאר, מערכי הכשרה בעזה ובגדה המערבית עבור פעילי שלום ולמען חיזוק החברה האזרחית. ויויאן קיימה ביקורים סדירים בעזה על מנת לפגוש חברים ושותפים לדרך.

ויויאן והפעילה הבדואית אמל אלסאנע-אלחג'וג'. צילום: אלכס פרפורי

לאחר מספר שנים ויויאן והפעילה הבדואית אמל אלסאנע-אלחג'וג' הקימו את אג'יק, שהפך לזרוע של מכון הנגב. השתיים ניהלו במשותף את הארגון כולו לאורך שנים רבות. הייתה זו שותפות אישית, מקצועית ופוליטית בין שתי נשים עוצמתיות ברשות עצמן, שהשכילו ליצור שלם שממשיך לטפח את סך חלקיו.

לאחר "צוק איתן", עוד סבב מלחמתי חסר תכלית בעזה, ולאחר שיצאה לפנסיה, ויויאן הצטרפה לקבוצה של נשים יהודיות וערביות בהקמת "נשים עושות שלום", ארגון אשר קורא להטמיע חלופות מדיניות באופן רשמי, על חשבון פעולות צבאיות, בדרך לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, זאת בשיתוף של נשים בשולחנות המשא ומתן וקביעת המדיניות.

לאורך חייה ועד למותה, ויויאן לקחה חלק באינספור יוזמות לקידום שלום, שוויון ועצירה של מעגל הדמים. היא הייתה חברה פעילה בוועדים מנהלים של ארגונים דוגמת: הקרן החדשה לישראל, בצלם, ALLMEP; המשיכה לפעול להקמה, פיתוח והתנדבות בארגוני חברה אזרחית כגון – "בדרך להחלמה" ו"קול אחר".

על מנת לשמור את מורשתה בחיים ולחזק נשים לפעול לאורה וברוחה, משפחתה וחבריה מזמינים אותך, בצער אך עם המון תקווה, לסייע בייסוד פרס ויויאן סילבר שיוענק מדי שנה לשתי נשים, יהודיה ופלסטינית, הפועלות באופן משמעותי באחד התחומים המגלמים את ערכיה ופועלה של ויויאן בימי חייה.

האזינו לפרק הפודקאסט "דייט פוליטי" עם יונתן זייגן, בנה של ויויאן סילבר, בו הוא מדבר על הצורך להמשיך את דרכה של אמו ועל מי שהייתה עבורו ועבור רבים אחרים, יהודים וערבים כאחד. לחצו על התמונה כדי להאזין

שתפו את הכתבה

הרשמו לניוזלטר הקרן

הירשמו עכשיו לחדשות הקרן וקבלו עדכונים מחזית המאבקים האזרחיים, הצלחות והישגים ואת מה שלא תמיד מגיע לתקשורת הממוסדת. קחו חלק פעיל במאבק על שמירת וחיזוק אופייה הדמוקרטי של ישראל